7 Temmuz 2008 Pazartesi
Diğer iki takımın, kendi kimliklerini ifade ediş biçimleriyle doğru orantılı olarak etraflarında biriktirdikleri taraftarın profili, Ülke insanının çoğunun sağcı olduğu tesbitini doğrular nitelikte; Çünkü bu iki takımın taraftar toplamı zaten ülke çoğunluğunu teşkil ediyor.
Diğerlerinden farklı olarak bir semt takımı, hem de emekçi ağırlıklı bir semt takımı olan Beşiktaş'ın bünyesinde doğal olarak ortaya çıkan taraftar grubunun muhalif bir tavrı olması gerekirdi ki öyle de oldu görüldüğü üzere.
Solcu olmak için birtakım ideolojik formatların, karmaşık felsefi ve ekonomik tahlillerin labirentlerinde tedrisat yapmak ve çıkış yolları aramak, pabuç eskitmek gerekmeyebilir. Bu işin bildiğiniz üzere bir de ruhu vardır. Bu ruh, emekçinin genetiğinde ki sezgi yeteneği ile kendini, devrim yapmak sorumluluğu taşımayan geniş tabanlı bir örgütlenmenin tribünlerinde ifade ediyorken de bulabilir.
Sol olmanın temel kriterlerinden olan muhalif olma güdüsü türkçe ifadesiyle "Herşeye karşı" olmanın bayrağını kırmızı yerine siyah beyaz olarak da taşıyabilir.
Bu gerçek ,"Biz solcular" ın dikkatini çekerek hoşlanmalarına da sebep olabilir. Ama solun tapusunu ya da ruhsatını kimseye sunmadığı gibi inkar hakkını da kimseye vermez.
Solcu birinin diğer takımlar yerine Beşiktaş'ı tutması gereği gibi basitleştirilmiş bir tesbitin rasyonel açıklamasına buradan başlayabilirsiniz.
Bir spor gazetesinde yazan G.Saray'lı bir yazarın, "Hepimizin içinde biraz Beşiktaş'lılık vardır" diyebilmesini sağlayan işte bu muhalif tavırdır.
Çarşı grubu olarak vücut bulmuş olan arkadaşlar gerek Beşiktaş'ın ve gerekse de bu ülkenin sosyolojik tarihine büyük bir katkıda bulunmuş olmanın şerefini taşımaktadırlar.
"Çarşı" ismi artık sadece (her ne kadar bazı doğal üyeler kabullenmekte bir parça kıskanç davransalar bile) Beşiktaş semtinin takımını destekleyen bir tribün yapılanmasının adı olmaktan çıkmış ve yurt çapında tüm Beşiktaş taraftarının adı olmuştur.
0 yorum:
Yorum Gönder